Dzida, poszło :!:
Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Zwiń
X
-
Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Witam,
Jeżdżę głównie po mieście (Wrocław) + wyjazdy wakacyjne, w weekend, ... - w sumie 12 000 km rocznie.
Dotychczas jeździłem Fabią 1.4 16V i zamierzam kupić nową Octavię, ale ze skrzynią automatyczną.
Nie potrzebuję "demona prędkości", raczej auto oszczędne (głównie miasto), choć wiadomo, że zapas mocy jest przydatny.
Do wyboru w salonie mam :
1.2 TSI/77 kW (105 KM)
1.4 TSI/90 kW (122 KM)
1.8 TSI/118 kW (160 KM)
Czy można prosić o :
- poradę w wyborze
- ewentualnie doświadczenia z eksploatacji ww silników, skrzyni DSG
- zużycie paliwa
- ewentualne skróty do stron z ww informacjami
Z góry serdeczne dzięki za pomoc
-
-
Re: Octavia II z automatyczną skrzynią biegów
Mam prawie identyczne warunki w Krakowie, ale na razie nie dobijam do 10k.Zamieszczone przez rodakWitam, Jeżdżę głównie po mieście (Wrocław) + wyjazdy wakacyjne, w weekend, ... - w sumie 12 000 km rocznie.
Fabka 1.2 16VZamieszczone przez rodakDotychczas jeździłem Fabią 1.4 16V i zamierzam kupić nową Octavię, ale ze skrzynią automatyczną.
Ja zdecydowałem się na 1.8 TSI z DSG. O ile moc nie przyda cie się w mieście (no chyba że będzie cię bawiło mimowolne odchodzenie wszystkich ze świateł :lol: ) to myślę, że jest to fajny wybór. Rozwiniesz skrzydła właśnie na tych wyjazdach weekendowo-wakacyjnych. 8)Zamieszczone przez rodakNie potrzebuję "demona prędkości", raczej auto oszczędne (głównie miasto), choć wiadomo, że zapas mocy jest przydatny.
Jak dla mnie i gdy masz na to budżet - stawiam na 1.8 TSI - może nie jest ekonomiczna, ale ma dawać radość a nie portfelo-ścisk. 8) Jeżeli wydatki na benzynę są dla ciebie mega istotne, wtedy raczej 1.4 badź nawet toczydełko 1.2.Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - poradę w wyborze
Miodzio! :lol: Jak na Wrocław i ichne korki - będziesz wniebowzięty. A jakość jazdy z TYM automatem jest boska. Miałem okazję porównać np. automat z Mondeo (przetoczyłem się nim ponad 700 km) i IMHO do pięt nie dorasta skrzyni DSG.Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - ewentualnie doświadczenia z eksploatacji ww silników, skrzyni DSG
Tutaj nie jest tak różowo, przynajmnijej w warunkach korkowo-miejskich. Na trasie przy w miarę dynamicznej jeździe (bez wariactwa) wychodzi ok. 9l, w mieście (w zasadzie 100% korków i zimny silnik) - w lecie ok. 12l w zimie do 15l.Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - zużycie paliwa
Ja zaczynałem od wójka Google :wink:Zamieszczone przez rodakCzy można prosić o : - ewentualne skróty do stron z ww informacjami
Komentarz
-
-
SP9XWW, ale durashift?Zamieszczone przez SP9XWWMiałem okazję porównać np. automat z Mondeo
czy ten stary automat
jestem ciekaw opinii na temat Durashifta(sorki za OT)przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Ja śmigam po wrocku właśnie 1.4TSI z DSG.Mam przebiegi roczne 15-20tys. Możesz zobaczyć w moim profilu na motostat jakie mam spalanie. Możesz od razu porównać z tym jakie ma palanie SP9XWW, przy 1.8tsi. Jazda praktycznie jakieś 95% po Wrocławiu jak na razie. Auto użytkowane od początku listopada, a więc w warunkach zimowo - korkowych, na zimowych oponach, klima non stop włączona. Tak więc masz pogląd na sprawę jak wygląda spalanie u nas w mieście. Jeśli chodzi o dynamikę auta to nikt nie da tu obiektywnej opinii, jak dla mnie jest w zupełności wystarczająca, jakoś nigdy przy wyprzedzaniu nie poczułem żeby zabrakło mi mocy. Oczywiście wyprzedzanie z głową a nie na wariata
Najlepiej idź do salonu i przejedź się 1.8, 1.4 i 1.2. We Wrocku bez problemu przejedziesz się tymi dwoma mocniejszymi z DSG, nie wiem jak z 1.2.
Jedno jest pewne we Wrocku z DSG jak to mówią będziesz Pan zadowolony
Komentarz
-
-
Yarwa,
Te 8.11 to dobry wynik, biorąc pod uwagę fakt, że Octavia jest 300 kg cięższa i, że moja Fabia pali 7,55 l.
[ Dodano: Pią 10 Cze, 11 15:46 ]
No to jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavia 1.4 TSI DSG.
Jak dotąd jestem bardzo zadowolony :
- komfort jazdy dużo wyższy niż w Fabii - nie spodziewałem się aż takiej różnicy
- skrzynia DSG pracuje dla mnie "niezauważalnie" - duża wygoda w ruchu miejskim
- na przestrzeni 800km spaliła 7.8l/100km
Komentarz
-

Komentarz